Нивото на антибиотици в някои реки надвишава безопасните стандарти с няколко стотин пъти, алармират учени от Университета в Йорк, цитирани в News-Medical.net. Учените са търсили 14 от най-разпространените антибиотици във водите на реките на 72 държави от различни континенти. И открили антибиотици в 65% от изследваните реки.

Сред тях са метронидазолът, който се използва за лечение на бактериални инфекции, включително и кожни, който много по-силно от другите антибиотици надвишавал безопасното ниво. В Бангладеш, например, концентрацията на наркотици е 300 пъти по-висока от безопасната. В Темза и в един от нейните притоци учените открили максималната обща концентрация на антибиотици - 233 нанограма на литър. А в реките на Бангладеш тази концентрация е 170 пъти по-висока.

Най-често срещаният антибиотик е триметоприм (намерен в 307 от 711 резервоара), използван главно за лечение на инфекции на пикочните пътища. На свой ред, концентрацията на ципрофлоксацин, който се използва за лечение на редица бактериални инфекции, надвишава безопасните нива в 51 резервоара.

Най-замърсени са реките в Бангладеш, Кения, Гана, Пакистан, Нигерия. За най-чиста е призната Австрия, през която преминава втората по дължина европейска река – Дунав.