Делегация от експерти от Световната здравна организация (СЗО) ще пристигне в Китай на 14 януари, за да разследва причините за новия тип коронавирус, съобщават от Държавния комитет по хигиена и здраве на Китайската народна република.

Експертите ще проведат разследването заедно с китайски учени. Групата ще включва представители от Япония, Катар, САЩ, Германия, Виетнам, Австралия, Холандия, Великобритания, Русия и Дания.

Както стана известно на 8 януари, учени от Китай стигнаха до заключението, че коронавирусът продължава да се разпространява в китайския град Ухан, след като се предполагаше, че епидемията от COVID-19 в Китай е победена.

В края на декември 2020 г. репортери на Associated Press публикуваха разследване, в което заявиха, че властите на КНР вероятно се опитват да класифицират всички изследвания върху коронавируса като държавна тайна.

През ноември 2020 година Китай предположи, че новият тип коронавирус SARS-CoV-2 може да възникнал през 2019 г. в Индия. Според експерти вирусът се е предавал от животно на човек на фона на горещина и суша.

В края на 2019 г. китайските власти информираха СЗО за огнище на неизвестна пневмония в Ухан, провинция Хубей. Новият коронавирус стана причинител на болестта и инфекцията беше официално наречена COVID-19.

В продължение на 76 дни Ухан остана откъснат от външния свят, карантината беше премахната от града на 8 април 2020 г. През март Световната здравна организация обяви пандемия на коронавирус в света.

Една година след първата смърт на Covid-19 нормалността се връща в китайския Ухан.