Глутенът съдейства за възстановяване структурните връзки в увредените косми, съобщава изданието Royal Society Open Science. Екип китайски учени от Университета Джиангнан и техни американски колеги от Университета в Небраска открили, че добавянето на пшеничен глутен в шампоана помага за възстановяване на косата, правейки косъма по-здрав.

Човешката коса се състои основно от белтъка кератин, който благодарение на дисулфидните връзки в структурата си, осигурява тяхната якост и еластичност. Шампоаните обаче, предназначени за почистване на косите от мазнини и замърсяване, също нанасят вреда, разкъсвайки тези връзки. В резултат на това кератинът се поврежда и косите стават чупливи и накъсани.

За да се решат този проблем, изследователите пробвали да използват пшеничен глутен като евтин и разпространен компонент. След серия проби и грешки учените разработили процедура, която се оказала ефективна – те „импрегнирали“ глутеновите ферменти, разрушаващи този белтък до базови пептиди, а след това добавили особена химическа формула, която да съответства на киселинността на косите. Накрая смесили получения резултат с шампоан и го нанесли върху образци от коси.

Използването на шампоана с глутенови пептиди довело до намаляване на триенето на сухите коси с 21% и на мазните – с 50%. Изследването на образците от коса под микроскоп показало активно възстановяване на загубени дисулфидни връзки в кератина.