Това твърдят американски учени от Университета в Южна Калифорния, които провели изследване върху мишки. То показало, че диетата, имитираща гладуване, помага за регенерация на увредените бета-клетки на задстомашната жлеза, отговарящи за изработването на инсулин. Това на свой ред позволява да се поддържа нивото на захарта в кръвта в норма, съобщава Science World Report.

Животните са биологично предразположени към натрупване на килограми при хранене. Те се запасяват с мазнини, за да може в условията на недостиг от храна да имат източник на енергия. Човешкият организъм също се запасява с мазнини, но на повечето хора не им се налага да гладуват заради липса на храна. Затова и нараства броят на случаите на затлъстяване и свързаните с него заболявания. А най-разпространеното от тях е диабетът.

Затлъстяването води до увреждане на бета-клетките в задстомашната жлеза, произвеждащи инсулин. Вследствие на това се развива диабет. Гладуването помага за препрограмирането на бета-клетките и възстановяването на нормалната секреция на инсулин. Мишките, които спазвали диета, имитираща гладуване, се избавили от симптомите и на двата типа диабет – първи и втори.

Подобни резултати учените получили и след експеримент с човешки клетки от задстомашната жлеза.