Кратките периоди на ограничения в храненето позволяват на нервната система да се възстанови, се казва в статия на американски учени от Изследователския институт Бак в Тексас, публикувана в списание Neuron.

Предшестващи изследвания доказали, че гладуването е полезно за организма, укрепва имунната система, подобрява съня и секса, повишава настроението, удължава живота и защитава възрастните хора от заболявания. Биологичните причини за този ефект обаче досега не бяха изяснени.

Провеждайки изследвания върху личинки на плодови мушици, тексаските учени първи открили, че дефицитът от калории веднага се отразява на работата на нервната система, като това се случва на ниво синаптични връзки между невроните и мускулните клетки. В продължение на три часа след началото на гладуването активността на невроните намалява наполовина, установили учените.

От една страна това може да звучи парадоксално, тъй като значителното намаляване на активността на невроните противоречи на представата за благотворното влияние на гладуването върху организма. От друга страна ние мислим, че именно то може да е отговор на въпроса защо гладуването е толкова полезно, отбелязва ръководителят на изследването Пейтмън Хахиги.

В ситуацията, когато хранителните вещества стават недостъпни, организмът преминава в режим на енергоспестяване, намалявайки изработването на неврони – химични вещества, необходими за предаването на нервните импулси. Което от само себе си спестява много енергия, пояснява ученият.

Получените данни ни карат да предположим, че една от причините за ползата от гладуването е свързана с това, че то позволява на нервната система да направи пауза, за да се успокои и възстанови, добавя Хахиги.