Популярната хранителна добавка - екстракт от листа на гинко билоба - може да предложи безценна помощ в борбата срещу диабет тип 2, според ново проучване на специалисти от Калифорнийския университет.

Гинко билобата е един от най-старите видове сред съществуващите дървета - „жив изкопаем“, както се нарича още. Повечето продукти от гинко се правят от екстракти, извлечени от листата.

Гинко билоба обикновено се използва като поддържащо средство при деменция, болест на Алцхаймер и увреждане на паметта, свързани с възрастта. Но сега се оказа, че е способен на повече.

Проучвания на миши модели показали, че екстрактът от гинко има положителен ефект върху бета клетките на островчетата на Лангерханс - това са клетки на панкреаса, отговорни за секрецията на инсулин.

По време на експеримента учените предизвикали диабет тип 2 при мишки с помощта на двумесечна диета с високо съдържание на мазнини и последващо прилагане на една ниска доза диабетогенен цитотоксин - стрептозотоцин.

Заболелите гризачи били разпределени в две групи на случаен принцип. Третата (контролна) група включвала здрави мишки.

В продължение на четири седмици на една от диабетичните групи давали воден разтвор на гинко билоба, а втората останала без лечение. В резултат в групата, приемаща гинко, бета-клетките на панкреаса и количеството инсулин, произвеждано от тях, се покачвало значително – почти до нормални нива.

Засега учените не могат да гарантират, че при хората ще възникнат същите процеси. Планират се подходящи клинични изпитания.