Дания бе призната за най-щастливата страна в света за 2013 година. А учените решиха, че причината не е в условията на живот, а в гените на датчани.

Потвърдиха го учени от университета Уоруик, които изследвали данните за 131 страни. Резултатите показали, че заради генетичните особености на жителите си, нивото на щастие в някои страни е повишено драстично, съобщава Medical News Today.

Колкото по-малко хората приличали генетично на датчаните, толкова по-ниско било нивото им на щастие. Учените отчитали още връзката между психичното благополучие и мутациите в гена, отговарящ за обратното усвояване на серотонина. Серотонинът е важен невромедиатор, който влияе на настроението. Учените изяснили, че дългата и кратка версии на този ген - 5-HTTLPR, влияели на риска от развитие на клинична депресия.

Кратката версия повишавала риска от невротични състояния и снижено ниво на удовлетвореност от живота. А именно в Дания, както и в Холандия, най-малко са хората с кратка версия на гена серотонин.

Генетичните маркери в перспектива ще позволят много по-точно да се оценява емоционалното благополучие на жителите на една страна, категорични са учените.