Изследване на мумия на човек, умрял преди около 5300 години, открита неочаквано от туристи на италиано-австрийската граница през 1991 година показало, че древният човек не само бил убит, но и боледувал от гастрит. Останките на жителя от медната епоха, наречен „леден човек“ и дори Еци – по мястото на откриването му, са най-древните от всички, открити в Европа.

Благодарение на това, че тялото е пролежало всички тези хилядолетия в лед, то още може да бъде наречено една от най-добре съхранените мумии.

Древният човек бил с ръст 1,65 метра, тежал около 50 килограма, а възрастта била определена от учените на 45-50 години. По тялото имало 61 татуировки, а на гърба – рана от стрела, която причинила смъртта на Еци.

През 2015 година учените решили да научат повече за „ледения човек“ и отворили стомаха му. Резултатите били впечатляващи – макар и лигавицата на стомаха на мумията, естествено, да не била съхранена, в областта на корема били открити известните на всички ни бактерии Helicobacter Pylori.

Този щам днес се среща особено при хора, живеещи под прага на бедността. А действието, което бактериите оказват на болния в 10% от случаите води до язва на стомаха, а в останалите – до гастрит.

Така учените установили, че разпространение на тази инфекция в Европа започнало много по-рано, отколкото досега се смяташе. Не преди 4000 години, с пристигането на източните земеделци по тези места, а минимум хилядолетие преди това.