Вредното влияние на синтетиката върху организма е много по-голямо, отколкото се знае. Нарушаването на топлообмена е само върхът на айсберга, защото синтетиката може да предизвика проблеми с кожата и дори нарушения на нервната система. Това твърдят руски специалисти и подкрепят твърденията си с коментари.

Състав

Дрехите от синтетични тъкани са пробив за изминалия 20-ти век, което зае голяма част от пазара и измести естествените материи. Голямото предимство на тези дрехи бе тяхната практичност. Синтетиката не се мачка, тя лесно се пере и по-лесно се съхранява, по-трайна е в сравнение с естествените тъкани. Синтетичните влакна се получават от преработени нефтени продукти и въглища, казва Татяна Сисоева, дерматолог от московския Клинико-диагностичен център.

В производството на дрехи вече половин век се използват най-популярните синтетични материали – полиестер, полиамид, акрил, еластен и найлон.

Опасности

Синтетичните тъкани в повечето случаи не дават възможност на кожата да диша, обяснява Сисоева. В резултат се нарушава циркулацията на въздуха, страда терморегулацията и човек се поти обилно.

Образува се благоприятна среда за размножаване на бактерии, което през лятото е най-опасно. Това заплашва от инфекциозни поражения на кожата – фоликулити, разноцветни лишеи, сърбежи.

Синтетичните дрехи често предизвикват и алергични реакции, като обрив, зачервяване, сърбеж и дразнене на кожата най-вече при хората с атопичен дерматит и други кожни заболявания. Заради интензивното потоотделяне се появява и неприятна миризма, която трудно може да се отстрани, обяснява дерматологът Лейла Роз.

Алергични реакции могат да предизвикат и некачествените токсични бои, които се използват при производството на евтини дрехи. Освен това някои материали могат да отделят и токсични вещества – мономери на синтетичните влакна, предупреждава лекарят хигиенист Андрей Мосов.

Физическите свойства и на най-съвременните синтетични материали, като способността да попиват влагата, въздухопроницаемост и електростатичност имат огромна разлика със свойствата на естествените материи. Затова синтетичните дрехи, особено когато се използват като първи слой на облеклото, са нежелателни, категоричен е д-р Мосов.

Синтетичната тъкан трудно попива влагата, а значи потта не се изпарява и предизвиква т.н. тъканна адхезия или увреждане на тъканта, увеличава се времето и площта на контакт с кожата и това увеличава риска от развитие на дерматити, обяснява д-р Сисоева.

Нарушаването на терморегулацията може да доведе до прегряване на организма през горещите дни, което да предизвика топлинен удар! През лятото синтетичните дрехи са директен път към топлинна болест. Днес така наричат разнообразните нарушения на здравето заради прегрявания, сред които е и известният на всички нас топлинен удар, категоричен е д-р Мосов.

Стрес

Според д-р Мосов нарушаването на въздушно-топлинния баланс при човек, който цял ден изпитва дискомфорт, влошава настроението, предизвиква стрес и може да стане причина за много психосоматични заболявания и дори да доведе до по-сериозни проблеми със здравето.

Вероятно сте забелязали пукането и искрите, които се появяват при събличане на синтетични дрехи – това е статично електричество, което също може да влияе зле на нервните окончания по кожата, водещо до обща раздразнитеност, бърза уморяемост и проблеми със съня.

Не спете в синтетично спално бельо, предупреждава дерматоложката Лейла Роз. То повишава риска от поява на пристъпи при болните от астма и алергични реакции.

Компромис

Естествените материи също имат своите недостатъци – те по-трудно се перат и гладят, по-непрактични са. Днес обаче производството на смесени материи е на доста високо ниво. Тези материи съдържат и натурални, и синтетични влакна, което позволява да се съчетаят екологичното и хигиеничното от естествените материи с практичността на синтетичните и в това няма нищо страшно за човека, обяснява дерматоложката Алена Черноокова. Тъкмо свойствата на такива тъкани разрушава мита за вредата на всички дрехи от синтетика.

Оптималното съдържание на синтетика в дрехите обаче трябва да е от 5% до 15%. Такова количество е в състояние да ви предпази от алергични реакции, инфекции и заболявания.

Важното е винаги да имате предвид, че съществуват качествени материали и техните не толкова качествени аналози, предупреждава д-р Лейла Роз. Например в състава на качествените тъкани за удобни спортни екипи влизат дишащи влакна, в които има миниатюрни отвори, пропускащи въздуха към повърхността на кожата и позволяващи на влагата да излиза навън, без да я пропускат обратно. И в същото време в такава дреха вие няма как да прогизнете в дъжда. Напълно е възможно да се подбират дрехи от натурални компоненти с прибавени синтетични материали, но в съотношение не повече от 50% синтетични влакна, смята Роз.