В ресторантите ядем много повече, отколкото вкъщи, твърдят учени от Чикагския университет и колегите им от Американското онкологично общество.

Хората употребяват повече калории, наситени мазнини, захар и сол, когато ядат фаст фуд или се хранят в ресторант, показало изследването им. В него участвали 12 хиляди души на възраст между 20 и 64 години, които отговаряли на въпросите ходили ли са в ресторант и употребявали ли са фаст фуд през последните два дни.

Резултатите показали, че при посещения в заведения за бързо хранене хората употребяват с 194,49 калории, 3,48 грама наситени мазнини и 269,38 милиграма сол в повече, отколкото хранейки се в дома си. При посещение в ресторант пък те изяждали 205,21 килокалории, 2,52 грама наситени мазнини и 451,06 милиграма сол.

Проучването показало още, че хората със средно ниво на доходите ядат повече от тези с високи доходи.

Хората, посещаващи заведения за бързо хранене употребявали по-малко плодове и зеленчуци от тези, които не ядат вредна храна. Учените смятат, че намаляването на калорийността в храната в ресторантите и въвеждането на диетични продукти ще има положително влияние върху здравето на посетителите.