Човешкото тегло се променя в зависимост от деня през седмицата, смятат учени. През почивните дни много от нас си позволяват да похапват повечко, да поспиват по-дълго, да се излежават пред телевизора, тъпчейки се с калорична храна и биричка.

В резултат на всичко това в понеделник тежим доста повечко от останалите дни на седмицата, сочат данни от изследването на американските учени, публикувано в списание Obesity Facts.

Учените анализирали данни за теглото на 80 души на възраст между 25 и 62 години и установили, че теглото започва да се увеличава в събота, а намалява обикновено към вторник, като достига минимума си в петъка, пише Fox News. 

В същото време специалистите по хранене твърдят, че можем да си позволим поне веднъж седмично малки хранителни излишества. Диетолозите ги наричат „контролируем срив“. Веднъж седмично вие избирате блюдо, което много ви се яде, но си позволявате само една порция. За сметка на това през останалите дни от седмицата се придържайте изключително към здравословно хранене, съветват специалистите.