Най-дебелите хора в света живеят в Щатите и в Мексико, установили експерти от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие след анализ на показателите по затлъстяване в света. В щатите 38% от населението над 15 години е със затлъстяване, а в Мексико процентът на хората с проблеми в теглото е 32,4%.

Тенденциите, съхранени през последните години, говорят, че към 2030 година в Щатите показателят на затлъстяване на населението ще премине 45%, а в Мексико – 39%. На трето място в списъка на най-„дебелите страни“ е Нова Зеландия с 30,7% затлъстели хора. А най-„стройна страна“ се оказва Япония, където само 3,7% от хората имат наднормено тегло.

Проблемът със затлъстяването придобива все по-глобални размери. Още повече, че затлъстяването е свързано с множество заболявания не само за дебелия човек, но и за поколението му. Изследване на учени от Каролинския институт сочи, че жените с наднормено тегло по-често раждат деца с епилепсия. И колкото по-дебела е жената, толкова рискът от заболяването е по-голям. Така например тежкото затлъстяване увеличава вероятността от епилепсия при бебето с 82%.

Наднорменото тегло на майката провокира и увреждания на развиващия се мозък на детето, коментират учените. То повишава и нивото на възпаления.