Едва ли са много тези, които знаят кулинарната тайна: зелената чушка е просто незряла жълта чушка, която пък на свой ред е просто незряла червена чушка. Въпреки че някои сортове все пак узряват до наситен жълт, е не червен цвят.

Процесът на зреене на чушката освобождава серия цветни и вкусни природни съединения.

Сладките пиперки преминават през три различни стадия – „свтофари“, както съобщава Compound Interest. Всеки стадий се отличава със своите уникални химични компоненти.

В зеления стадий пиперките приличат повече на растения, изпълнени с хлорофил и „зелени“ ароматни алдехиди.

Жълтите и оранжеви пиперки променят цвета си заради антиоксидантите, изпълняващи при тях функцията на пигментите лутеин и бета-каротин. Семейството на тези химични вещества е отговорно също и за слънчевия и оранжев оттенък на яйчния жълтък и на морковите съответно.

А когато чушките почервенеят, значи че започват да синтезират повече Е-2-хексенал и Е -2-хексанол, които придават на зеленчука сладка плодова миризма – тъкмо затова червените чушки, които в Русия наричат „български“, са любими в цял свят.

Не само пиперките се продават в различни стадии от узряването им. Същото се отнася и за зелените маслини, които всъщност са незрели черни маслини. Аналогично зърната на зеления фасул са всъщност обикновен, но не узрял още стар боб.