Масовото прилагане на силни антибиотици в лечебните заведения представлява голяма опасност, заяви директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред bTV.

Най-голямата заплаха в момента, анализирайки данните от миналата година за консумация на антибиотици, е масовото прилагане на трета генерация цефалоспорини в нашите болници, обясни той. А това означава, че най-мощните антибиотици, които са и най-евтини, се изписват масово и с тях се злоупотребява, отбеляза специалистът.

Според него този тип антибиотици се изписват седем пъти повече, отколкото тези от първа генерация и към тях вече се развива сериозна резистентност.

Болницата спестява 1000 – 2000 лв., а след това дава 100 000 – 200 000 лв. да лекува вътреболнични инфекции, посочи той и поясни, че всяко лечебно заведение има комитет по антибиотична политика.

Държавният здравен инспектор  д-р Ангел Кунчев потвърди, че България е в „златната среда“ по употреба на антибиотици. Той предупреди обаче, че като цяло резистентността към антибиотици расте в световен мащаб и допълни, че се върви към края на „антибиотичната ера“.