Въпреки използването на различни миещи и почистващи препарати, в обикновения градски апартамент живеят много повече гъбички, микроби и бактерии, отколкото в „селските“ къщи.

Повече от половината от населението живее в градове и мегаполиси, разпространението на много инфекциозни заболявания е намаляло, но астмата и алергиите са станали по-често срещани, съобщава Nature Microbiology.

За да сравнят микрофлората в най-различните домове, изследователите се насочили към Южна Америка. Там те проучили както най-изолираните селища на Амазония, така и апартаментите в град Манаус, щата Амазония, в които живеят над два милиона души.

Учените събирали проби от домакински предмети, от кожата на хората и от космите на домашните любимци и на животните сред дивата природа, в селските къщи, в  малките градове, както и в къщите и апартаментите на мегаполиса.

Специалистите взели предвид честотата на почистването и използването на почистващи препарати и установили, че в градски условия разнообразието от химикали и продукти за лична хигиена е най-голямо. Също така, за разлика от селските къщи, там често се срещат следи от антимикробни и дори медицински препарати.

Изследователите открили, че в градските апартаменти не само гъбичките са много по-често срещани, но и че техният състав е много по-разнообразен.

Вероятно честото използване на дезинфектанти убива именно онези бактерии, които трябва да предпазват от нежелани микроорганизми, като по този начин дават възможност на последните да процъфтяват и се размножават успешно. Също така в градските апартаменти температурата и влажността обикновено са по-високи, има по-ограничен достъп на слънчева светлина, а въздухът съдържа повече въглероден диоксид – всичко това са условия за успешното размножаване на гъбички, е изводът на експертите.