Да повиват в пелени и майките на новородените е необичайна практика в Страната на изгряващото слънце, която става все по-популярна, съобщава Reuters.  Методът се казва „отонамаки“ и се прилага срещу болки в гърба и ставите. Буквалният му превод е повиване на възрастен, а предложението е на редова акушерка от Киото.

Авторката на метода твърди, че повиването по аналогия с новороденото може да помогне на майката да се справи с болките в кръста и ставите след раждане. Затова завиват родилката в чаршаф и я превързват така, че тялото да заеме ембрионална поза с колене, сгънати към гърдите, търкаляйки се от една страна на друга, напред и назад по тънка постелка на пода.

Стана ми топло и в тялото ми се появи особено чувство, което никога досега не съм изпитвала и затова не мога да го опиша, споделя родилка от Токио след 20-минутна терапия.

Специалистите обаче все още гледат на отонамаки скептично. Хиропрактикът Широ Оба например твърди, че родилките с болки в гърба е най-добре да търсят помощта на специалист.

Ако човек има патология, тази процедура му е противопоказна. Така например ако вие повиете човек с дискова херния в пелени и го накарате да извършва въпросните движения, това много лесно може да му навреди, коментира руският травматолог-ортопед от Пензенската детска болница Дмитрий Василистов.

Ако само допуснем, че такава процедура е полезна, това ще изисква доказателства и изследвания. Което вече засяга области от традиционната и нетрадиционна медицина. Първата оперира с факти, а втората се опира на опита.

Болката е достатъчно сложен химичен процес и само една поза едва ли може да избави човек от болките в гърба и в тавите. Ако обаче създателите на тази процедура проведат няколко годишен експеримент, съберат експериментална група и по пътя на опитите докажат, че методът им помага, аз съм готов да повярвам и го подкрепя, коментира руският  специалист.