Девствеността в зряла възраст днес е широко разпространено явление в Страната на изгряващото слънце. Японците се отличават с по-слабо активен сексуален живот в сравнение с жителите на другите развити страни.

Никога не съм бил с момиче. Никога. Това не значи, че жените не ме интересуват – аз обичам жените. Но не мога да направя това, признава пред пресата 41-годишният Такеши Сакаи, който спада към 25%-те процента мъже на възраст между 30 и 40 години, останали девствени. Техният брой се увеличава непрекъснато и за периода между 1992 и 2010 година той е нараснал с 3%.

Данни от изследване през 2010 година сочат, че само 30% от японските мъже губят девствеността си преди 20 години – за сравнение този процент при немците е 80%!

Повечето учени смятат, че причината за този социално-социологичен феномен е в икономиката. Те го обясняват с кризата от 1990 година. Много японски мъже са загубили своята сексуална увереност като резултат от икономическата кастрация, коментира Йоко Ямамато, експерт в брачните проблеми.

Друг експерт – Шинго Сакацуме, работещ в Центъра за помощ на жертвите от сексуални проблеми отбелязва, че съвременният парадокс в Япония е навсякъде – на улицата, по телевизора, но е неуместно да се говори сериозно за него, казва гой. Японците днес вече са забравили какво е това сексуалност и не знаят как да поддържат отношения и да встъпят в брак, коментира шокиращите факти той.