Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) одобри на 24.03. използването на плазма от пациенти, възстановяващи се от COVID-19 за лечение на най-тежките пациенти с коронавирус. Става въпрос само за тези, които са в критично състояние и трябва да използват механична вентилация. Кръвната плазма съдържа антитела, които се произвеждат в човешкото тяло за противодействие на вируса. Активните трансфузии на тази плазма в тялото на тежък пациент му помагат да засили имунния отговор на инфекция и да преодолее патогена.

Плазмените трансфузии се използват от медицината повече от век, а китайските лекари активно използват тази техника за борба с COVID-19. Широкото използване на този метод е ограничено поради една причина - няма толкова голям брой донори, които са се възстановили след коронавирус. Ето защо плазмата на тези, които въпреки това са подходящи за тези цели, ще се използва само за лечение на най-тежките пациенти. Ден по-рано губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо каза, че тази техника ще бъде приложена и при най-тежките пациенти и FDA вече даде предимство, пише The Daily Mail.

Спомнете си, че по-голямата част от хората, срещнали COVID-19, пренасят вируса без никакви симптоми или като леко катарално заболяване. В малък брой вирусът е по-тежък, но представлява основната опасност за хронични пациенти с диабет, ХОББ, тумори, сърдечно-съдови заболявания, както и за хора над 65 години. Тук смъртността може да достигне 8% в някои случаи.