Революция в стоматологията обещават руски специалисти от Воронежкия държавен университет, които разработили нов метод за откриване на кариеса в най-ранен стадий на развитие. Учените успели също да обърнат процеса на стареене на зъбите.

Кариесът се предизвиква от няколко типа бактерии, които се хранят с въглехидрати и отделят киселина, която разрушава зъбната тъкан. Анализ на слюнката на болни от кариес показал понижение в нивото на минерални вещества и неорганични съединения, както и ръст на концентрацията на сложни етери, мазнини и въглехидрати.

Освен това в слюнката на болните от кариес било повишено двойно съдържанието на особени вещества, които организмът отделя в отговор на появата на кариес. Учените установили още по какъв начин в тъканите на зъба се образуват неорганични твърди вещества, как се променя състава на емайла на зъба на всеки от етапите на развитие на болестта.

Въз основа на всичко това руските учени създали лечебно-профилактични средства, които нормализират обменните процеси и предотвратяват развитието на кариес.

Експертите изяснили още, че в ранни етапи под въздействието на отделяните от бактериите киселини зъбният емайл се разрушава с образуването на киселинна калциева сол и ортофосфорна киселина.

Използвайки тази информация, учените създали идентичен на здравия зъбен емайл биоматериал.