Отдавна е известно, че добрият сън ни прави енергични и свежи през целия ден. И сега за първи път биолозите обясниха защо почивката през нощта толкова добре подготвя човешкото тяло за всякакви интензивни видове дейност. Резултатите от изследването им са публикувани в списанието Nature Cell Biology.

Експериментът върху мишки и показал, че механизмът на вътрешния часовник увеличава способността да поддържаме активността на нашите тела. И тъй като през годините точността на тези часовници се е отклонила, това може да е една от причините за стареенето, много от чиито процеси все още са загадка за науката.

Това изследване хвърля нова светлина върху вътреклетъчната матрица на тялото, която осигурява структурна и биохимична подкрепа за клетките при образуването на съединителна тъкан като кости, кожа, сухожилия и хрущял. Около половината от телесното ни тегло е същата матрица, а половината от тази матрица е колаген. Учените отдавна са доказали, че той е напълно формиран към 17 годишна възраст.

Проучването за първи път открива две разновидности на фибрилите (протеини с удължена нишковидна структура, при които съотношението на дългата ос на молекулата към късата ос е от 80 до 150 нанометра) - подобно на колагеновите структурни връзки, които се използват от клетките за образуване на тъкани. Плътните фибрили (приблизително 200 нанометра в диаметър, което е милион милиона пъти по-малко от щифтовата глава) са постоянни и остават в тялото ни непроменени през целия живот след 17 годишна възраст. Тънките фибрили (с диаметър 50 нанометра) обаче се разпадат, тъй като през деня подлагаме тялото на различни видове стрес, но се възстановяват през нощта. Учените наблюдавали тайните на колагена, използвайки масспектрометрия, както и най-модерните електронни микроскопи. Измерванията се правели на всеки 4 часа в продължение на два дни.