Хората, претърпели COVID-19, съобщават за остатъчни явления, които понякога продължават поне месец - това е слабост в тялото, замъгляване в главата и разсеяност, лошо настроение и апатия, безсъние, задух, загуба на коса и нарушаване на работата на вътрешните органи. За да се възстанови напълно от тази коварна болест, всеки се нуждае от физическа и психологическа рехабилитация. Ако няма начин да отидете до морето или планината, тогава можете да намерите начини за възстановяване в градски условия. За такива методи говорят руски лекари и специалисти от центъра Wellcure & Float Studio.

След коронавирусна инфекция най-ефективни са лимфодренажните и ароматерапевтичните масажи. Първият активира лимфата, премахвайки излишната течност и продуктите от гниенето от тялото с нейна помощ, а също така подобрява кръвообращението чрез насищане на тъканите с кислород.

Ароматерапевтичният масаж освен удоволствие има и мощен терапевтичен ефект - помага за облекчаване на стреса, умората, възстановява енергията, подмладява кожата, подобрява метаболизма и дихателната функция, което е особено полезно за тези, които са загубили обонянието си.

Един от симптомите на новия коронавирус е болката в тялото и мускулите. Цялостното разбиране за работата на всички телесни системи позволява на специалиста да идентифицира първопричината за дисфункция и да даде на организма ресурс да се справи сам с проблема, като възстанови механизмите на саморегулация.

Първо помагам на пациентите да облекчат емоционалния стрес, казва остеопатът Наталия Шаталова. След това преминавам към работа с тялото - плевра, кръвоносни съдове, лимфен поток, положение на тазовите кости, черепа, мозъка и гръбначния мозък.

Това е метод за най-дълбока релаксация в концентриран разтвор на магнезиева сол. За един час сте в медитативен полусън, легнал във вана със солена вода. Магнезиевите вани имат козметичен ефект върху кожата, косата и ноктите и са особено показани при емоционален стрес и умора.

Прекараното заболяване може да създаде основата за формиране на негативни мисли и страхове. Основната цел е да се премахнат депресивните и тревожни състояния, да се приведе психо-емоционалният фон в хармония, обяснява терапевтът Владимир Котенев.

След коронавирусна инфекция тялото е отслабено, всяка тренировка провокира световъртеж или задух. Ако работите със специалист по лечебна физкултура или йога индивидуално, той ще подбере набор от упражнения с умерено натоварване, фокусирайки се върху дихателните упражнения.

Заниманията са насочени към повишаване на толерантността към упражнения, възстановяване на вентилацията на белите дробове, подобряване на кръвообращението и функционалните възможности на всички телесни системи, казва Михаил Шалнов, специалист по лечебна физкултура.

Ефективността на акупунктурата е доказана от над 2000 години китайска традиционна медицина. Целта е да се възстанови притока на енергия Чи в тялото. Често я наричат ​​„дъхът на живота“.

Много помага и хирудотерапията или лечението с пиявици. Слюнката на пиявицата съдържа десетки уникални компоненти - ензими, витамини и аминокиселини. Тя е мощен тромболитик и имуномодулатор.

Акупунктурата и хирудотерапията активират защитните сили на организма. Пиявиците действат върху биологично активни точки, както акупунктурата - по този начин получаваме най-мощния положителен ефект от два метода наведнъж, казва неврологът и рефлексолог Нина Филипова.