Учените от Kралския колеж в Лондон разкрихя как бързо да се справят със сърдечната недостатъчност като регенерират специфични клетки в сърдечния мускул, съобщава The Daily Mail. Те предлагат да се въведе генът, който стимулира растежа на клетките в детството. Този ген може да възстанови увредените тъкани, дължащи се на инфаркта. Техниката вече е тествана върху свине.

Традиционно хората, които са преживели инфаркт, имат зони на белези по сърцето. А това може да доведе до сърдечна недостатъчност и смърт. Според учените генната терапия ще позволи на сърцето да започне процес на възстановяване и да възстанови нормалното си състояние само за няколко седмици.

Учените въвели човешки ген miR-199a в сърцата на свинете седмица след сърдечен удар. Генът стимулирал възстановяването на сърцето чрез възпроизвеждане на специфични клетки – кардиомиоцити, които в стадия на развитие на плода са почти напълно оформени. Кратката фаза на растеж продължава и след раждането.

Доскоро учените не успяваха да получат възрастни кардиомиоцити, за да регенерират сърцето. Но всичко се промени. Само няколко седмици след инжектирането на гена се образували нови сърдечни клетки, които възстанивяват нормалната дейност на органа. Вярно е, че учените не са могли да спрат този процес и свинете в крайна сметка умирали. Сега те работят по нова версия на гена, която се изключва две седмици след въвеждането.