Номофобията или неистовият страх от това да останеш без мобилен телефон, отдавна е диагноза за някои хора. Страдащите от номофобия изпитват натрапчива потребност непрекъснато да проверяват съобщенията, боят се да останат без връзка и постоянно зареждат устройството. На какво се дължи тази пристрастеност? За новите проучвания по проблема обясняват южнокорейски учени от Университета Sungkyunkwan и техни колеги от Градския университет в Хонконг в статия, публикувана в списание Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking.

За да обяснят психологичните причини за такова поведение, учените анкетирали 300 южнокорейски студенти и провели семантичен анализ на езика, с който студентите описвали значението на смартфона в живота им.

Смартфонът е място, където се съхраняват нашите цифрови спомени. Постовете в социалните мрежи, видеата и фотографиите са непосредствено отражение на жизнения опит и човек започва да възприема телефона като естествено продължение на собствената си личност, е изводът на учените. Затова да останеш без смартфон е като да се лишиш от крайник. Колкото по-често говорейки за телефона си студентите употребявали лични местоимения и думи, свързани по смисъл с понятието „памет“ и „близост“, толкова по-високо било нивото им на номофобия.

В колкото по-голяма степен ползвателите възприемат смартфоните като продължение на самите себе си, толкова по-силно те се привързват към това устройство, което на свой ред води до развитие на номофобия, пишат авторите на изследването. Те отбелязват, че психологическата зависимост от смартфоните продължава да расте в зависимост от това как техническият прогрес усъвършенства тези устройства, правейки ги все по-персонализирани, добавяйки им все нови и нови функции и опростявайки ползването им.

Към лечението на номофобия трябва да се подхожда така, както и към терапията на традиционните фобии, пояснява главният редактор на списанието Бренда Уайдърхолд, специалист то интерактивни медии. Страдащият от повишена тревожност заради смартфона си трябва да се старае по-често да го изключва.

И с времето ще престане да изпитва дискомфорт, когато остане без връзка.