Дори здрави хора могат да страдат от хронична болка, когато ядат мазна бърза храна, установиха учени, твърдят американски учени от Калифорнийския университет. Те съобщават за връзка между пристрастяването към нездравословна храна и възпалението на нервите и хроничната болка списание Scientific Reports.

Изследователите са експериментирали с мишки. Животните били разделени на две групи. През първите осем седмици те са били на диета с високо съдържание на мазнини, като калоричното съдържание на храната е коригирано така, че мишките да не затлъстяват. Гризачите от втората група са получавали нормална храна през целия ден.

Учените установили, че животните от първата група са имали неврологични проблеми в резултат на хранене с мастни съставки. Оказало се, че редовната консумация на наситени мазнини активира възпалителен процес в тях, което допринася за увреждане на невроните.

Наситените мазнини в кръвта се свързват с рецептора на нервните клетки TLR4, което го кара да освобождава възпалителни маркери. Това имитира увреждане на нервите, което причинява хронична болка, обясняват авторите.

Експертите твърдят, че хората, които често консумират мазна бърза храна, също могат да страдат по подобен начин. В този случай може да възникне възпаление в тялото, дори ако няма наддаване на тегло, затлъстяване или диабет.