Има ясно твърдение, че храната не трябва да се поставя в хладилника, докато не се охлади напълно. Въпреки че има някаква истина в това, то все още не е напълно доказано.

Храната трябва да бъде охладена или замразена до максимум 2 часа след приготвянето, дори и да не е имало време да изстине напълно, съобщава U. S. Food & Drug.

Горещата храна наистина не може да бъде поставена в хладилника или фризера. Дори само заради факта, че може да повиши температурата вътре в тях. Позволено е да се слага горещо само в малки количества и то в плитки съдове.

Също така е невъзможно да съхранявате съдове с храна в стаята за половин ден, докато изстинат. При стайна температура броят на вредните бактерии може да се удвоява на всеки 20 минути. Ето защо е важно продуктите да се охлаждат навреме.

Това се отнася не само за варени продукти, но и за донесените от магазина. По принцип никои продукти не бива да се съхраняват при стайна температура за повече от 2 часа.

Ако температурата на въздуха в помещението надвишава 32 градуса, продуктите трябва да се поставят в хладилник до 1 час. Затова преди да я поставите в него, горещата храна трябва да бъде охладена специално.

5 лесни стъпки как безопасно да охладите храната

Разделете храната на малки порции и подредете в плитки контейнери;

Голямо парче месо или цяла птица трябва да бъдат разделени на по-малки късъве, след което всяка част се увива и се поставя в малка купа;

Измийте мивката в кухнята, след което я напълнете с чиста студена вода и лед;

Поставете съдовете с продукта в ледена вода. В същото време се уверете, че водата от мивката не стига до храната;

Разбърквайте съдържанието в съдовете, които охлаждате - това ще ускори процеса;

Важно! Ако в рамките на 2 часа храната не е изстинала напълно, все едно, тя трябва да бъде поставена в хладилника.