Тъкмо сте се унесли в дълбок сън, и болезнено схващане на крака ви разбужда моментално. Добре познатите на много крампи често нарушават нощите ни.

Крампите на краката се характеризират с резки мускулни контракции с продължителност от няколко секунди до минути, обикновено засягащи прасеца и ходилото (подколенното сухожилие също може да бъде засегнато), обясняват учените.

Ще откриете много различни теории, но истината е, че никой всъщност не знае точно защо се появяват крампите на краката, каза канадският лекар Скот Гарисън от Университета на Алберта, пред списание Prevention.

Сред хипотезите, известни днес, лекарите посочват следните възможни причини за крампи на краката през нощта.

Определена мускулна атрофия. Редица изследователи предполагат, че съвременният начин на живот прави ненужни някои от мускулите на краката, които са служили на нашите предци за различни движения. Обездвижването намалява дължината и гъвкавостта на мускулите и сухожилията, което може да допринесе за спазми.

Дехидратация. Липсата на влага в тялото също допринася за нощните крампи. Според германския учен Майкъл Борингер от Университета Гьоте, дехидратацията провокира дисбаланс на електролитите в кръвта, което може да е една от причините за спазмите на краката през нощта.

Липса на хранителни вещества. Лекарите признават, че дисбалансът на минерали, като калций, магнезий, калий - може да е възможна причина за крампи. Всеки от тези минерали помага за поддържане на водния баланс в кръвта и мускулите.

Дълго време изправени. Има изследвания, които показват, че хората, които прекарват много време всеки ден изправени, са по-склонни да получат крампи на краката, отколкото седящите хора. Когато стоите на крака, но не се движите, кръвта и водата се натрупват в долната част на тялото ви. Това може да доведе до дисбаланс на течности, да повлияе на промени в състоянието на мускулите и сухожилията и да причини крампи на краката през нощта.

Определени здравословни състояния. Диабет, хипертония, артрит, неврологични заболявания, депресия – също могат да станат причина за болезнени крампи в краката. В някои случаи лекарствата също могат да ги причинят. Както и самите състояния (диабет, неврологични разстройства) могат да повлияят отрицателно на функционирането на нервите и тяхната атрофия.

Стареене. Лекарите казват, че и стареенето може да играе роля. Приблизително по същото време, когато започваме да губим двигателните си неврони – на около 50-годишна възраст - конвулсиите в покой стават все по-чести.