Въглехидратната диета пази от старческо слабоумие, доказаха австралийски учени от Университета в Сидней, според чието изследване диетата с ниско ниво на белтъчини и високи показатели на съдържанието на въглехидрати може да увеличи продължителността на живота и спаси от деменция.

Изводът е направен след експеримент с гризачи. Благодарение на такава диета животните показаха подобрение в общото състояние и показателите на мозъчната дейност – памет и способност към обучение, обяснява ръководителят на екипа Давид Ле Кутие.

Активната употреба на въглехидрати произвежда същия ефект, както и намаления прием на калории. А последната стратегия, както е известно, увеличава продължителността на живота. Спазването на нискокалоричната диета обаче е сложно.

В изследването си австралийските учени се опират на диетата, разпространена сред жителите на Окинава. В техния хранителен режим белтъчините са само 9%, като основни техни източници са рибата, соята и някои растения. А основен източник на въглехидрати са бататите – сладките картофи.

По време на експеримента учените давали на животните само сложни въглехидрати, получени от нишесте, както и казеин – протеин, който може да се намери в сиренето и млякото.

Резултати от изследване на австралийските учени са публикувани в списание Cell Reports.