Сингапур съобщава за близо 200 нови случая на коронавирус, сред които и един смъртен случай. Страната, считана по-рано за модел за контрол на болестта, се опитва да потуши бързо разпространяващата се втора вълна на коронавирус.

Градът-държава беше едно от първите места, които съобщаваха за случаи на коронавирус COVID-19, след като вирусът се появи в Китай. Това огнище остана под контрол благодарение на строг режим на тестване и проследяване на контактите.

Този месец имаше рязък скок в случаите на зараза, предавана между жителите, което накара правителството да наложи строги ограничения, включително закриването на повечето работни места.

В петък, 10 април, здравните власти съобщиха за 198 нови случая и друг смъртен случай, с което общият брой на инфекциите в Сингапур е 2108, включително седем смъртни случая.

Втората вълна е неизбежна след ранното спиране на карантината

Тази цифра е ниска по „световните стандарти“ - случаите на смъртност в света са близо 100 000. Въпреки това, наблюдатели твърдят, че опитът в Сингапур показва ясно предупреждение за други страни да останат бдителни, дори и когато изглежда, че те са били в пика на кризата.

В няколко страни в Азия, където ранните етапи на епидемията продължават, сега се наблюдава втора вълна, когато заразените граждани се завръщат от чужбина и предават заразата на местните хора.

Масовите общежития Сингапур, в които живеят основно работници от Южна Азия, се оказаха като най-сериозни огнища на инфекция. Днес там са регистрирани повече от 500 случая. Властите са изолирали няколко общежития, в които живеят десетки хиляди работници, и преместват хората в отделни жилищни помещения, опитвайки се да намалят вероятността от заразяване.