Резултатите от проучване, проведено от учени от Хавайския университет, представени на годишната конференция на Американската сърдечна асоциация в Ню Орлиънс.

Поводът бил в това, че коренното население на Хаваите има четири пъти по-висок риск от хипертония, коронарна болест на сърцето и инсулт от тези на кавказката раса. Освен това тези заболявания при коренните жители започват средно с десет години по-рано, отколкото при хората от европейски или азиатски произход. Въпреки това повечето хавайци отказват да променят обичайния си начин на живот, започвайки систематично да се занимават със спорт и да се хранят правилно.

Тогава учените решили да използват традиционните за тези цели хавайски групов танц хула, който може да се изпълнява както от мъже, така и от жени. Над 250 местни хавайци били избрани да участват в проучването. Средната им възраст била 58 години, като 80% от тях били жени. Всички участници приемаби лекарства за понижаване на кръвното налягане, но без особен ефект. Освен това всички тези хора страдали от диабет тип 2.

Първоначално на всички участници било обяснено как да се държат и да се хранят, ако имат хипертония. После те били разделени на случаен принцип в две групи. Едната група била контролна, а участниците във втората група в продължение на три месеца два пъти седмично танцували хула.

След това всички участници се събирали веднъж месечно на общи танци и тренирали в групи. Като участниците от двете групи продължили да приемат обичайните си лекарства за понижаване на кръвното налягане.

Шест месеца по-късно участниците, които танцували на хула, показали значителни подобрения в сравнение с участниците от контролната група.

Много от тях имали нормализирани показатели както на систолично (горно), така и на диастолично (долно) налягане, което спомага за намаляване на риска от инсулт или инфаркт. Тези подобрения продължили година след началото на редовните часове по традиционен танц. Много от участниците признали, че хулата повдига настроението им, затова го правят с удоволствие и няма да спрат да го правят.

Тези резултати подкрепят идеята, че за повечето хора най-добрият вид физическа активност е тази, която прави дишането и сърцебиенето малко по-чести. Било то танци, колоездене, плуване, туризъм и т.н., основното е да се движите колкото е възможно по-често. И ако тази дейност е придружена от положителна комуникация с приятели и роднини, това е още по-добре, казва Дейвид Гоф, директор на отдела за сърдечно-съдови заболявания в Американския национален институт за сърце, бели дробове и кръв, коментирайки резултатите от проучването.