След като цяло лято той присъства на трапезата ни като основна част на всяка салата, като съставка от прочутия балкански миш-маш, или просто като добавка в постната манджа, свежият градински домат се готви достойно да се оттегли от пазара.

Ние обаче няма да се разделим с него. Дали като сок или във вид на пюре, или като пикантна и не толкова лютеница, този зеленчук ще остане в траниционна част от менюто ни. Защото не можем да си представим храната си без него! А такова време е имало. Тъй като доматът не е европейско растение.

Откъде идва

Доматът е дошъл в Европа от Южна Америка. Още преди хилядолетия жителите на Перу, Чили и Еквадор започнали да отглеждат червените сочни зеленчуци в своите градини и ги превърнали в полезни културни растения. След откриването на Америка семена от домати били пренесени и в Европа. Но тук дълго време ги отглеждали в саксии като подправки. Доматът бил “признат” като храна чак през ХVІІІ век, когато европейците открили неповторимия му вкус.

Качества

Зрелите домати съдържат 94,5% вода, 0,9% белтъчини, 3,5% въглехидрати, малък процент скорбяла, 0,7% целулоза, органични киселини (лимонена, ябълчна, оксалова), минерални соли (калий, фосфор, калций, магнезий, натрий, желязо и др.). Те са богати на витамини: 30мг%  витамин С, 0,60мг% каротин (провитамин А), 0,85мг% витамин Е, 0,50% витамин К, 0,50% витамин РР и в по-малки количества витамините В1, В2 и др.
Червените пресни домати съдържат 2-3 пъти повече витамин С от зелените.
Прятният им вкус идва от съдържанието на киселини, съчетани със захар.
Доматеният сок е добра храна при заболявания с нарушение на обмяната на веществата като артрит, затлъстяване, захарна болест и др.
Доматите са особено полезни при болести на сърдечно-съдовата система. Ниската им калоричност ги прави много подходящи за затлъстели хора.
Зрелите домати са богати на глюкоза и отчасти на фруктоза.
Лекарите от университета “Тоhoku” в Сендай, Япония твъдтят, че пресният доматен сок е изключително ефективен за повишаването на гликогена (кръвната захар). Половината от сухото вещество в доматите съдържа различни естествени захари.
Установено е, че доматеният белтък е близък до този на слънчогледа и соята. Ето защо се препоръчва на активно спортуващите да ползват смлени на прах доматени семчици, които са идеална добавка на протеин.
Руските лекари предписват домати в диетата на работниците във фабриките за да се прочистят от отровните химически вещества в околната среда. Главната причина за тяхното решение се дължи на много важните елементи – хлор и сяра, които чистят организма от натрупаните токсини. В 100 г. суров домат има 51 мг. хлор и 11 мг. сяра. Хлорът помага да се стимулира черния дроб в неговата функция на филтър на тялото, който елиминира токсичните отпадъци от системата. А сярата съдейства за защита на черният дроб от цироза. Редица клинични изследвания доказват, че свежият доматен сок може да помогне на черният дроб да регенерира или репродуцира част от самия себе си, ако тя се е разрушила или е хирургически отстранена. Един домат на ден подържа черния дроб в добро състояние.
Доматът разтваря животинските мазнини и така предпазва артериите от втвърдяване.
Изследване, проведено от учените от Харвардския университет показва, че доматите са изключително полезна храна за профилактика на редица сериозни и опасни заболявания. В този зеленчук се съдържа и голямо количество 5-хидрокситриптамин – вещество, сходно по действие със серотонина, който помага за спокойствието и увереността на човека. Неслучайно наричат доматите “ябълките на любовта”.
Доматите съдържат 17 пъти повече желязо от млякото, два пъти повече от яйцата, три пъти повече от рибата. Те имат диуретични свойства. Прилагат се в диети при бъбречнокаменна болест и при хипертония, а по-киселите сортове – при диабет и при сърдечно-съдови заболявания. Мъжете трябва да консумират домати в по-големи количества, за да се предпазят от заболявания на простатата.
Една чаша доматен сок може да достави половината от необходимата за човека дневна доза витамин А и витамин С. Препоръчително е да се пие пресен сок, но той може и да се консервира сполучливо.
Доматеният сок е добра храна и при заболявания с нарушение на обмяната на веществата, като артрит, затлъстяване, захарна болест. На болни от гастрит с понижена киселинност, язвена болест на стомаха или на дванадесетопръстника, или при силно изтощение на организма се препоръчва по 200 мл доматен сок 30 минути преди ядене.

Как да ги запазим?

- Витамин С е крайно неустойчив и бързо се руши в присъствие на светлина и въздух, а също и при допир с метал. Затова доматите трябва да се нарязват непосредствено преди употребата им и то с неръждаем нож.
- За да свалите по-лесно кожата от доматите, ще трябва да ги пуснете в тенджера с кипяща вода и след това да ги сложите под чешмата, за да ги охладите бързо. Течността, намираща се под кожата ще се разшири, а след изстудяването ще се свие и набръчка, вследствие на което по-лесно ще я отделите.
- Използвайте узрелите домати до ден-два.
- Ако искате да запазите вкуса им, не ги замразявайте.
- Съхранявайте доматите неизмити, на стайна температура и по възможност на тъмно.
- Пастьоризираният и добре съхраняван доматен сок запазва витаминното си съдържание в продължение на две години с минимални загуби.

Сортове домати

Близо 10 000 сорта домати има по света. Те са с богато разнообразие на цвят, форма, големина, предназначение, вкус.
В България познаваме предимно червените и розовите, по-малко зелените и още по-малко жълтите домати. Огромната част от сортовете не са известни в Европа, защото се отглеждат само от любители или от специалисти.
Най-вкусните домати са червените и розовите, защото в тях се съдържат най-малко захари в сравнение с останалите видове, което им придава характерния сладко-кисел вкус.
Бели домати: Повечето сортове, влизащи в тази категория са по-скоро бледожълти, а не чисто бели (също както т. нар. бели череши в действителност са бледожълти). Вкусът им прилича на жълтите домати (виж по-надолу).

Жълти домати: Те са по-малко популярни от червените и розовите. Имат най-високото съдържание на захари (при същото съдържание на киселини). Голяма част от жълтите домати са сладки, но с блудкав вкус, защото не им достига киселинност.

Зелени домати: Този тип домати остават със зелен цвят дори и след като узреят. Те имат особен аромат, който на Запад наричат "спайси".

Червени и розови: В България има голямо разнообразие от червени и розови сортове, които хората добре познават, затова няма да се спираме на тях.

Черни (тъмни) домати: Няма напълно черни домати, прието е тези, които очевидно са по-тъмни от обикновените червени, да се наричат черни. Броят на сортовете в тази категория е по-малък от този на червените и дори на жълтите. Вкусът им е по-силен от този на червените домат.

Шарени (двуцветни) домати: Доматите от този тип са сред най-красивите. Има два типа шарени сортове - такива, на които е шарена само кожичката и други, при които е шарена и кожичката, и вътрешността на плода. На вкус едни от тях наподобяват червените домати, други - жълтите и т. н.

Черешки (чери) и грозде (грейп) домати

Вкусовите качества на тези домати зависят от сорта, но той не се различава особено от вкуса на останалите. Често растат по много на китка. При някои сортове надхвърлят 60-70 броя. Причината е, че са дребни и растението може да ги изхрани.
От 4 - 5 години най-продаваните домати са от тип грозде (грейп). За разлика от черешките, техните плодове са продълговати (средно 2-3 х 1-2 см.) и много приличат на дренки. Вкусовите им качества са като на обикновени домати, но са по-малко сочни и твърди.