Ползата от пиенето на чай е доказана многократно. Но всеки чай действа върху организма по свой начин. Как?

Зеленият чай съдържа голямо количество епигалокатехин галат. Това вещество помага за профилактика от куп заболявания, сред които и различни видове рак (на пикочния мехур, млечната жлеза, белите дробове и стомаха), както и от болестта на Алцхаймер. Той помага и за смъкване на стреса и топенето на мазнини, заради което се смята за най-добрият за отслабване.

Черният чай е най-популярен в света. Той съдържа голямо количество кофеин. Различни изследвания показали, че този сорт чай намалява риска от инсулт. Той е ефективен и за прочистване на белите дробове на пушачите от токсини.

Китайският чай Улун е още един „диетичен” чай, който помага за премахването на триглицеридите и така помага също за отслабване.

Белият чай се отнася към видовете, които се подлагат на минимална преработка, затова е с високо ниво на антиоксиданти. Те предотвратяват увреждането на клетките от свободните радикали. Благодарение на това, редовната употреба на бял чай помага за намаляване на риска от ракови заболявания. Този сорт помага още и за нормализиране на кръвното налягане и смъква нивото на холестерола.

Пу ер чаят също е полезен при проблеми с холестерола. Той влияе благотворно и на психичното здраве.

Билковите чайове са съчетание на сушени плодове, цветя и билки и – в зависимост от състава си, имат различни свойства – от подобряване на съня до лечение на хипертензии (смъкване на кръвното).