Експерти от Центъра по контрол и профилактика на заболяванията обнародвали поредната шокираща прогноза: към 2050 година всеки трети жител на Щатите ще бъде диабетик.

Причини за страшната тенденция са нежеланието на американците да спортуват редовно и любовта им към сладките храни.

Изследователите признават, че привличането на децата и възрастните към тортичките, бонбоните и шоколада се увеличава. В последно време невероятно популярни станали „захарните диети“, когато в менюто се включват изключително миниатюрни десерти.

Разходите за лечение на диабетици в САЩ са се покачили двойно за последните 10 години и днес доближават 300 милиарда долара.

Лекарите отбелязват, че това страшно заболяване все по-често води до бъбречна недостатъчност, пълна слепота и честа ампутация на крайниците.

Най-големи шансове да се разболеят от диабет днес имат жителите на щатите Калифорния, Ню Йорк, Флорида и Тексас.

Първи в рисковата група са безработните, които водят пасивен начин на живот и употребяват много вредна храна – различен фаст-фуд, сладости, подсладени газирани напитки и кафе-

От Центъра настойчиво препоръчват на всички жители внимателно да следят за теглото и начина си на хранене. Както показва тенденцията, от диабет може да се разболее всеки човек, който не вземе предвид двата горепосочени фактора, предупреждават експертите.