Всеки месец екипажите на самолети се сблъскват средно с 15 случая на влошено здравословно състояние на пасажер, което налага екстрено приземяване на самолета, и с 5 случая на неадекватно поведение, в това число и по причина на прекаляване с алкохола, съобщават от Асоциацията на лекарите по авиационна медицина в Русия.

За седемте месеца на 2018 година е имало 15 принудителни кацания на въздухоплавателни средства, свързани с рязко влошаване на здравословното състояние на авиопасажери, водещи до смърт, отбелязва вицепрезидентът на Асоциацията Олга Верба.

Статистиката сочи, че най-много са случаите в Русия, докато в Европа и Щатите предпазните проверки преди полет не допускат пътуващите болни хора. Още при онлайн покупката на билети клиентите се предупреждават за изискванията.

Освен това самолетите на големите западни компании разполагат с медицински апарати, с които екипажът може да диагностицира основните заболявания и да окаже незабавна помощ на пасажера. Има и изградена система за консултиране на екипажа от лекари по авиационна медицина, които дават съвети от земята.