В Англия влезе в сила нов закон за донорството на органи. Всеки гражданин е обявен за потенциален донор, освен ако не е написал отказ предварително.

В продължение на десетилетия хората, които биха искали да дарят органите си на нуждаещите се в случай на клинична смърт, попълваха специални формуляри и носеха карти за донори на органи в портфейла си. Това обаче не решава фундаментално проблема с недостига на органи в много страни по света, включително в Англия.

И сега правителството реши да се бори с явлението по радикален начин. Всички по подразбиране британците на всяка възраст, от ранна детска възраст до старост, са обявени за потенциални донори на органи. И ако не искат органите им да бъдат трансплантирани на нуждаещите се, тогава за това трябва да издадат писмен отказ сега. Става дума за територията на Англия и Уелс.

Експертите смятат, че това дарение ще увеличи броя на годишните трансплантации до 2023 г. със 700. Нововъведението беше наречено „Закон на Макс и Кира“ след смъртта на деветгодишната Кира Бол, която по този начин спаси живота на деветгодишния Макс Джонсън и трима други от хора. Бащата на Кира разреши на лекарите да използват нейните органи за трансплантация, след като момичето е изпадналло в клинична смърт в резултат на автомобилна катастрофа.

Законът влиза в сила от днес, въпреки че министърът на здравеопазването призна, че системата все още няма да заработи напълно заради кризата от коронавируса.

Настоящата пандемия забави повечето трансплантации поради съображения за безопасност. Статистиката сочи, че през април тази година в Англия е имало само 99 трансплантации, а през март - 244. За съжаление много пациенти, които се нуждаят от операция, може да не изчакат да приключи пандемията и затова експертите призовават лекарите бързо да възобновят поне най-спешните процедури, пише The Daily Mail.