При повечето мъже безплодието се формира на етапа на вътрематочно развитие. По-специално, то се е образувало по време на формирането на репродуктивните органи в първите месеци на бременността на майката.

Мъжете, които планират да станат бащи, често получават много препоръки за начина на живот, предназначени да повишат фертилността им. Например, носете по-широки боксерки, избягвайте горещи бани, спете достатъчно, а също така се въздържайте от бърза храна. Всички тези препоръки са подкрепени от научни изследвания.

Учени от Харвардския университет откриха, че младите хора на средна възраст 19 години, които наблягат на червеното и преработено месо, сладките напитки и нишестени въглехидрати, имат най-нисък брой сперматозоиди.

Но учените разполагат и с по-плашеща истина. Възможно е повечето проблеми с мъжката плодовитост да са се образували в момент, когато самите мъже са били в утробата на майките си. Експертите смятат, че тези проблеми възникват на етапа на формиране на репродуктивните органи на момчетата, което става в първите месеци на бременността на майката. По някаква причина този процес се нарушава и това нарушение сериозно подкопава възможността на бъдещия мъж да стане баща. Това се отнася не само за намаляване на броя на сперматозоидите, но и за по-висок риск от сериозни заболявания, включително тумори и сърдечно-съдови заболявания.

Безплодието при мъжете се превърна в глобална криза. Мета-анализ на 7500 изследвания, проведени през 2017 г., показа, че броят на сперматозоидите сред западните мъже е намалял с повече от половината през последните 40 години. И ако не се вземат никакви радикални мерки, ситуацията ще се влошава, което ще доведе до сериозни проблеми с демографията.