Всеки ден по 160 души по света умират от бяс, сочат данни от доклад на Глобалният алианс за борба с бяса (Global Alliance for Rabies Control). Независимо от това, че заразяването може да се предотврати, болестта ежегодно става причина за смъртта на 59 хиляди души, се казва в доклада.

Изследването е дело на експерти от университета в Глазгоу под ръководството на Кейти Хемпсън. Резултатите от него сочат, че повечето случаи на заболяване се регистрират в най-бедните страни. В Индия например от бяс умират над 20 хиляди души годишно. А икономическите щети от бяса са почти 9 милиона долара на година.

Това мащабно изследване е важен етап в борбата с бяса. Разкриването на фактическото вирусно натоварване помага да се определят ресурсите, необходими за отстраняване на смъртоносното заболяване, коментира ръководителят на организацията Луис Нел.

При почти 100% от случаите на заразяване бесът може да бъде избегнат с масова ваксинация на кучетата, уверяват учените. Авторите на изследването поясняват още, че в страните, където имунизацията на животните става редовно, случаи на такива заболявания почти няма.

Бесът е вирусно заболяване, което се придава чрез ухапване от болно животно. Инфекционният агент се разпространява по нервната система, предизвиквайки възпаление на главния мозък. Основната терапия на болестта е въвеждане на ваксина против вируса.