Преди да се захванете с почистване на снега, да ви припомним: тази дейност праща ежегодно в болница около 7000 възрастни и деца в Щатите! Новите данни са от 17-годишно изследване, публикувани са наскоро в американско списание и съдържат медицински детайли за най-разпространените опасности за здравето, свързани с почистването и извозването на снега.

Почистването на снега от тротоарите често може да ви причини увреждания - особено на гърба, счупвания, черепно-мозъчни травми и дори сърдечни проблеми с летален изход, предупреждават експертите.

Не стига, че почистването на снега с лопата заплашва с критично натоварване, но опасността се повишава съществено и от ниската температура, която може да доведе до сърдечен пристъп при хората от рисковата група, казва Хари Смит, доктор по медицински науки в Центъра за травматични изследвания и член на Научноизследователския институт в щатската болница в Охайо.

Общи травми при риене на сняг с лопата

Американските учени проследили травмите вследствие почистване на снега, регистрирани от Спешна помощ в Щатите между 1990 и 2006 година. През този период над 195 000 души са посетили кабинетите на Спешна помощ и болниците за лечение на травми, получени заради използване със снегопочистваща техника.

Сред резултатите от изследването са споменати:

 - Мускулна преумора, падания и контузии с лопатата били най-разпространените причини за болка.

- Списъка оглавяват и травми на мускулни връзки, сухожилия и на меките тъкани.

- Следват ги порязвания и фрактури. Ръцете и дланите са най-уязвимите области на тялото за увреждане и счупвания на кости, предупреждават травматолозите.

- Въпреки че проблемите със сърцето са само 7% от общия списък на травми при почистване на снега, всички смъртни случаи, фиксирани по време на почистването, са предизвикани от сърдечни проблеми.

Възрастните хора над 55 години са приемани 4,25 пъти по-често в Спешна помощ, отколкото младите със сърдечно-съдови проблеми.

Почистване на сняг с децата

Статистиката сочи, че децата получават травми заради работа с лопатата 15 пъти по-често от възрастните. Болшинството случаи се отнасят до травми на главата.

Почистването на снега може да представлява активен отдих за децата, обаче е важно родителите да са ги обучили да работят правилно с уреда, като им обясняват че лопатата съвсем не е игра, казва Смит.