Късната вечеря е опасна не само за фигурата, но и за сърцето, предупреждават учени от Колумбийският университет. В крайна сметка изводът им е валиден поне за сърцето на домакините.

В експеримента на учените участвали 112 жени на средна възраст 33 години. В началото на изследването лекарите оценявали сърдечната функция на всеки участник. Проучването било повторено година по-късно. През това време жените водили дневник за диетата си.

Оказало се, че жените, които консумират лъвския дял калории след 18:00 часа, показват тенденция към влошаване на сърдечната функция. Тези жени имали по-високо кръвно налягане, по-голям индекс на телесна маса и по-високи нива на кръвна захар.

Метаболизмът, циркадните ритми, нивата на кортизол и инсулин работят по такъв начин, че те не са в състояние да се справят с ефектите на обилните късни вечери. Не само тялото ни не е в състояние да усвоява храната в късните часове, но и по това време сме по-малко подвижни и консумираните калориите не се изразходват за енергия, коментират учените.