Възможността да изпращат тийнейджъри със зависимост от смартфони в рехабилитационни центрове обмислят иналианските владти. Длъжностните лица говорят за сериозните последствия от разпространението на номофобията (от английски - "no phobia mobile mobile"), което означава "страхът от липсата на мобилен телефон".

8 от 10 италиански тийнейджъри живеят в страх да не загубят телефона си и връзката с интернет. Те проверяват телефоните си поне 75 пъти на ден, а 62% си чатят и влизат в мрежата и през нощта. През деня тази практика води до повишена умора, а понякога и агресивност. Учението страда, нивото на концентрация намалява.

Търсенето на зависими подрастващи трябва да се предприеме от полицията, Министерството на здравеопазването, Комисията по въпросите на децата и младежта, студентските асоциации. Предполага се, че лечението ще е за държавна сметка. Решението за хоспитализация ще се взема заедно с родителите. Успоредно с това учителите ще провеждат курсове по превенция и премахване на зависимостта при децата. Подготвя се и информационна кампания за родители.