Сорт водоросли, патентован от американски учени в университета на щата Орегон под наименованието „Dulse“, растат в естествени условия в Тихоокеанското и Атлантическото крайбрежие.

В миналото Dulse били използвани като съставка за приготвянето на храна или на диетични добавки, но съвсем наскоро учените решили да ги използват и за по-сериозни цели. За създаването на специфична деформация на Dulse – червена прозрачна салата, преминали 15 години труд на учените от Орегонския университет.

Отначало специалистите се съсредоточили върху създаването на друг търговски продукт - ядивни морски охлюви. Този вид черупчести, които се ценят високо в Азия, им помогнал да открия,т че ядливите червени водорасли са много по-перспективни за модификация – те са полезни, както и невероятно добре и бързо растат. Първоначално водораслите били ориентирани към култивиране на Dulse в качеството на продукт за аграрния комплекс.

Но както признава ученият Крис Лангдо, Dulse са напълно пригодни за ядене от човека. Тези водорасли са не само богати на протеини, но съдържат и целия необходим набор от минерали.