Черният пипер е добре известно народно средство за регулиране на храносмилането и лечение на стомашни разстройства. Популярната подправка помага на стомаха да се освободи от патогенните бактерии, бори се с подуването на корема и повишеното образуване на газове. Черният пипер е ефективен и при чревни разстройства, запек и диария.

Благодарение на антимикробния си потенциал, черният пипер предотвратява развалянето на ястията, към които се добавя. Пиперът увеличава секрецията на стомашен сок, което подобрява процеса на асимилиране на храната. Под въздействието на пиперина, основният компонент на пипера, селена, витамини от група В, бета-каротин и други хранителни вещества той се усвояват по-добре от организма, като същевременно активира метаболизма. Пиперинът ускорява изгарянето на мастните клетки и стимулира производството на серотонин и ендорфин в мозъка - вещества, които определят доброто психоемоционално здраве и качествен сън.

Смята се, че водата с черен пипер е полезна за тези, които страдат от болки в ставите, хернии, зъбобол, проблеми със сърцето, черния дроб и белите дробове. Тя е препоръчвана от експертите като превенция на рак и диабет. При липса на противопоказания пиенето на вода с черен пипер може да бъде добър ежедневен навик.

Освен че помага при стомашно-чревни неразположения, водата с черен пипер е отличен природен енергетик, който ви тонизира за деня. Пиенето й укрепва имунната система, помага в борбата с наднорменото тегло и подтиква тялото да изгаря повече калории.

Как да си направим вода с черен пипер?

Две чаени лъжички смлян черен пипер се разреждат в две водни чаши. Доведете състава до кипене и задръжте още малко на среден огън. След като свалите водата с черния пипер от огъня, добавете щипка сол в нея, охладете я до топло състояние и прецедете. Препоръчва се да се пие чаша такава топла вода два пъти на ден.