Поддържането на кръвното в пределни норми може да предпази от много патологии на сърдечно-съдовата система. А едно от най-добрите средства за това е обикновената вода, твърдят британски учени, които открили в природния дар отличен начин за стабилизиране на кръвното при хора, у които промените в тялото се съпровождат със скокове в кръвното.

Нивото на кръвното налягане се регулира от вегетативната нервна система. Но при някои хора се появяват нарушения в работата й. Например когато стават от сън кръвното им може рязко да спадне, тъй като нервната система не е в състояние да го контролира. На хората с такъв проблем специалистите предлагат да пият по чаша вода всеки път след понижение на кръвното. Този начин е доказан като много ефективен от редица изследвания, уверяват учените.

Неотдавна ирландски учени от Медицинския изследователски институт Уестмийт установили, че водата може да помогне на пациенти с поликистоза на бъбреците. Засега няма лечение за това вродено заболяване. Заради него бъбреците постепенно умират вследствие образуването на кисти, разрушаващи здравите тъкани.

Учените смятат, че обикновената вода може да намали образуването на кисти в бъбреците. Тя забавя работата на хормона, който способства за растежа на кистите.

Затова е много важно човек да пие достатъчно вода. Днес към изследването на британските учени са привлечени 240 доброволци. Окончателните резултати ще бъдат достъпни през 2020 година.