Повечето влюбени двойки надценяват интелекта на партньора си, като жените правят това по-често от мъжете, установили екип австралийски и полски учени.

За да докажат теорията си, учените поканили 218 двойки, които били в интимни отношения от около шест години. Всеки от участниците попълвал специални тестове, с които оценявал своя интелект и нивото на интелекта на партньора си. Скалата започвала от оценка с „много ниско ниво“ и завършвала с „много високо ниво“. Впоследствие учените преобразували получените резултати в балове на IQ.

Голяма част от участниците наистина надценявали интелектуалните способности на своите любими, показали резултатите. Мъжете смятали, че техните момичета са по-умни от 36 бала, а момичетата смятали техните партньори с бал 38, че надвишават това ниво. 

Участниците надценявали и собственото си ниво на интелект, което обаче било по-ниско от това на партньора им – само 30 бала.

След проведените анкети учените заявили, че преоценката на интелектуалните способности на партньора стават заради положителното отношение към него. Когато знаем, че нашите любими имат силна страна, другите им качества също ни се струват на по-високо ниво, коментират учените.