Септември е, отпуските свършиха, а вие още не сте във форма? Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да активирате мозъка си и дори да станете по-умни.

Решавайте задачи

Помните ли, че в училище бе забранено използването на калкулатори? И това е правилно. Американски изследователи от университета Карнеги Мелън открили, че решаването на математически проблеми подобрява способността за учене и паметта. Не е необходимо да се справяте със сложни примери или уравнения от висшата математика. Достатъчни са основни действия: добавяйте, изваждайте, делете и умножавайте - но го правите сами, на хартия или на ум.

По време на решаването на математически задачи последователно протичат четири процеса: декодиране на информация (условия за четене), планиране (намиране на решение), решаване (добавяне на числа) и извеждане на резултата (отговор на проблема). Подобно стимулиране е полезно за мозъка. Основното е да смятате редовно, в идеалния случай всеки ден. Следващият път, когато трябва да изчислите промяната в голяма сметка или да откриете разликата между показанията на водомерите, оставете смартфона си и пребройте на ум.

Играйте на Nintendo

Във виртуалните игри гледате на екрана и извършвате някои действия, като да играете тенис или танцувате. Движенията ви се записват от конзолите на камерата, което ви „отвежда“ във виртуалния свят. За вас всичко се случва истински: тичате, махате с ръце, правите движения с крака. Съвременното поколение игри за виртуална реалност включва специален шлем или очила, но това е незадължителен елемент.

Каква е тайната? В американското списание за гериатрична психология е публикувано проучване, в което се казва, че игрите за виртуална реалност подобряват когнитивните функции на мозъка (като внимание и памет), особено при възрастни хора. Предимството на игрите е, че трябва да мислите (да решавате пъзели, да следвате сюжета) и да се движите (да извършвате движения с ръце и крака). Така че, ако харесвате видео игри, имате добра причина да ги играете във всяка свободна минута.

... или шах

Тази игра подобрява концентрацията, развива способността да се справяме с трудностите и да намираме решения за най-трудните ситуации. Освен това процесът стимулира не само мозъчните полукълба, но активира и мазолестото тяло (corpus callosum), което ги свързва. Учени от Университета на Флорида открили, че геният на Алберт Айнщайн се обяснява с изключителната координация на работата на дясното и лявото полукълба, за което е отговорно мазолестото тяло. В своята работа ученият е използвал и двете полукълба с еднакъв успех, на което все още се възхищава от цялата планета.

Шахът също така повишава IQ и математическите способности – британски изследователи от катедрата по психологически науки на Университета в Ливърпул предложили да се въведат уроци по шах в училищата заедно с уроците по музика, за да се повиши общото ниво на образование на учениците.

Дъвчете дъвка

Звучи необичайно, но дъвката наистина има положителен ефект върху мозъка и паметта ни. Учените все още не знаят точно как и защо това се случва, но многобройни изследвания показват, че дъвченето в процеса на запаметяване на информация наистина помага на мозъка.

Според една верси,я дъвченето по време на запаметяване засилва активността на хипокампуса, областта на мозъка, която е отговорна за нашите спомени. Тази версия е представена от Андрю Алън, колеж от Университета Корк, Ирландия, и Андрю Смит, Университета в Кардиф, Обединеното кралство. Дъвченето влияе на нивата на кортизола, намалява стреса, успокоява и позволява на мозъка да се концентрира. Не призоваваме за дъвчене денонощно (въпреки това този урок има много странични ефекти), но ако трябва да запомните нещо, например реч преди изнасянето й на конференция, трябва да опитате метода „дъвчене“.

Пишете стихове

Ученето е добро - знае се отдавна. Списъкът, в който вече има такива дейности като изучаване на чужд език, научаването да свирим на музикални инструменти, решаването на кръстословици и научаването на даден танц, се допълва с друг вид дейност - писане на поезия.

Международна група учени стигнала до извода, че при съставяне на стихотворения и при слушането им се активира медиалната префронтална кора (mPFC). Тя координира и обработва информацията за стрес и страх, а също така отговаря за емоциите, самоконтрола и вземането на решения. Работата с рими тренира мозъка, а най-хубавото е, че не е нужно да композирате на ниво Пушкин или Лермонтов, за да подобрите паметта си. Просто намерете най-подходящите, според вас, рими.

Ако е много трудно да съставите нещо свое, обърнете се към друг метод - изучаването на поезия. През последните години все повече учени твърдят, че човешкият мозък е „затворен” за поезия и ние се радваме да слушаме поезията. Така казват по-специално професор Гилермо Тиери (Гийом Тиери) и неговите колеги от университета в Бангор (Обединеното кралство) след поредица от необичайни експерименти.