Аскорбиновата киселина (витамин С) успешно спира ръста на раковите стволови клетки, доказали британски учени от Салфордския университет, резултати от чието изследване са публикувани в списание Oncotarget.

Смята се, че така наречените ракови стволови клетки, представляващи малък процент от популацията на другите ракови клетки, са базата на всички злокачествени процеси. И именно тяхната неуязвимост и способността им към неограничен брой деления, са отговорни за разрастването на тумора, неговата устойчивост към химиотерапии и други видове лечения, както и за разпространението на злокачествените клетки по организма – така наречените . Затова специалистите смятат, че раковите стволови клетки трябва да станат основна мишена на лекарствата в онкологията.

Авторите на изследването изучавали как различни субстанции влияят на метаболизма на раковите стволови клетки, защото ако успеят да нарушат биоенергетичния им баланс, клетките ще загинат. За целта учените използвали седем химични вещества: стирипентол, чиято ефективност по отношение на раковите стволови клетки вече е доказана по клиничен път, три експериментални препарата – актинонин, FK866 и 2-DG, както и три натурални продукта - екстракт от бял трън, прополис и аскорбинова киселина.

Така установили, че най-мощно „оръжие“ срещу раковите стволови клетки са актинонинът и FK866. Но и всички изследвани натурални субстанции също притежават антиракова активност, като най-ефективен от всички е витамин С. Това вещество се оказало до десет пъти по-действено по отношение на раковите стволови клетки, отколкото експерименталният препарат 2-DG. В същото време стирипентолът е по-ефективен от 2-DG с от 50 до 100 пъти!

Резултатите от изследването доказали, че аскорбиновата киселина блокира гликолизата в раковите клетки – процесът, обезпечаващ енергия за клетките. Витамин С е евтино, натурално, нетоксично, достъпно вещество. Затова ако по-нататъшните изследвания потвърдят противораковата му активност, това ще е голяма крачка напред в тази област, подчертават учените.