Ако сутрин ви е тежко да ставате за бягане или гимнастика, обърнете внимание на витамин С. Както показали изследванията на американски учени, при всекидневен прием този витамин може да произведе същият ефект върху сърдечно-съдовата система на пълните хора, както го правят редовните тренировки.

Знаем, че при наднормено тегло кръвоносните съдове демонстрират повишена активност на съдържащият се в тях белтък ендотелин-1 (ET-1), който е мощен вазоконстриктор и медиатор на съдовото ремоделиране. Заради високото ниво на активност на ET-1, кръвоносните съдове на пълните хора често се стесняват и това повишава риска от сърдечно-съдови проблеми.

Тренировките помагат за понижаване активността на ЕТ-1, но не всеки е готов да тренира и да губи време за спортуване. Учени от университета в Колорадо не виждат в това нищо страшно – те предлагат да пием добавки с витамин С, тъй като витаминът понижава активността на ЕТ-1. Добавките подобряват значително работата на кръвоносните съдове на хора, които по една или друга причина са обездвижени и не могат да спортуват.

Експериментът на учените показал, че при всекидневен прием, добавките с концентрация на витамина от 500 милиграма работят също така, както и една сериозна разходка.