Една от формите на витамин В3 - никотинамид рибозид, не само забавя естествената амортизация на органите в тялото ни, но и е способна да се бори с възрастта.

Изводът е на швейцарски изследователи от Университета в Цюрих, провели експеримент по темата. Те давали редовно никотинамид рибозид на двугодишни мишки. Едни от главните възрастови изменения са намаляване на способността към регенерация на черния дроб, на бъбреците и на мускулите. Оказало се, че мускулите, в това число и сърдечните, кожата и клетките на главния мозък на гризачите се възстановяват по-добре след приема на витамина.

В резултат опитните животни живяли много по-дълго от връстниците си от контролната група. Оказва се, че веществото задвижва същия механизъм, който и във всеки млад организъм. Стволовите клетки реагират на сигнала, изпращан от организма, и възстановяват увредените органи, произвеждайки нови специфични клетки.

Но за да се получи този отговор, трябва да работят митохондриите – т.н. електростанции на клетките. Те произвеждат химична енергия във всяка жива клетка. Никотинамид рибозидът възстановява тези процеси на същото ниво, каквото е и при младите организми. 

Учените смятат, че това откритие ще им помогне да повлияят на процесите на стареене, както и ще стане истинско спасение за хората с вродени дегенеративни заболявания, като мускулната дистрофия.

Ниацинът – витамин В3, както и другите витамини от В-комплекса, се съдържа и в растителните, и в животинските храни. Достатъчно много е той в свежите доматени, ябълкови и гроздови сокове.

Къде още се съдържа витамин В3 в лекоусвояема форма? Ето в кои храни със 100 грамово съдържание е най-много.

жълта риба тон – 19 мг;

риба-меч – 10,2 мг;

говеждо и пилешко месо – 15 мг;

фъстъци – 15,8 мг;

кедрови ядки – 4,39 мг;

бадеми – 3,62 мг;

гъба челядинка – 7,3 мг;

гъби манатарки – 5 мг;

гъби пачи крак – 4.8 мг;

кафяв ориз – 5,9 мг;

гречка – 4,18 мг;

ечемик – 2,73 мг;

леща – 2,61 мг;

грис – 2,01 мг;

пшеница – 1,54 мг;

авокадо – 2,5 мг;

манго – 1,5 мг;

грах – 2,2 мг;

фасул – 2,1 мг;

моркови – 1,31 мг;

картофи – 1,02 мг;

люти чушки – 1,01 мг;

масло – 0,5 мг;

сирене – 0,4 мг;

мляко – 0,1 мг.