Какво може да направите, за да се предпазите от рак на кожата, освен ка използвате слънцезащитен крем? Яжте повече храни с витамин А, съветват американските учени от Браун университет, според които, морковът може по-добре и от слънцезащитните кремове да помогне на хората с многобройни бенки и много светла кожа.

Експертите провели глобално 25-годишно проучване, включващо 125 хиляди души и доказали, че повишеното съдържание на витамин А в диетата е свързано със 17% намаляване на риска от развитие на плоскоклетъчен карцином, най-често срещаната форма на рак на кожата.

 „Повишено съдържание“ означава няколко големи моркови дневно. Разбира се, морковите са само типичен пример за богат на витамини продукт. Такъв успех имат още пъпешът, грахът, червените пиперки, броколите, спанакът, млечните продукти, рибата, месото и особено черният дроб.

Докато примането на витамина като добавка не е толкова ефикасно. Първо, витамин А на таблетки не може да се консумира в количество над 10 000 IU на ден. Докато за витамина от растителни източници няма такива ограничения. И второ, неговият ефект върху предотвратяване на рак на кожата не е доказан. Но е доказано, че увеличава риска от остеопороза и фрактури на тазобедрената става.

Изследването не е имало за цел да определи причинно-следствената връзка, но учените предполагат, че витамин А допринася за запазване на здравите кожни клетки и така предотвратява развитието на плоскоклетъчен рак.

Въпреки това не е възможно напълно да се предотврати рак само с помощта на витамини, перудпреждават учените. Така че диетата със сигурност трябва да бъде допълнена и със слънцезащитен крем. И макар и край морето, избягвайте стоенето на плажа в часовете със силно слънцегреене.

Учените уточняват още, че изследването им не е взело предвид ефекта на витамин А върху други форми на рак на кожата, като базално-клетъчен карцином и меланома.