Витамин С помага на ноктите да растат и да ги запазим здрави, укрепва съединителната тъкан, костите и стените на кръвоносните съдове.

Аскорбиновата киселина е важен нутриент, който отговаря за синтеза на белтъка колаген – „клеят“, който поддържа нашите тъкани и органи. Този антиоксидант укрепва кръвоносните съдове и придава на кожата еластичност и якост. В изследвания, публикувани в „Американското списание за клинично хранене“ се казва, че мъжете на средна възраст, които употребяват повече витамин С в диетата, имат по-малко бръчки и не толкова суха кожа, отколкото връстниците им с дефицит на този витамин.

Витамин С помага за здравето и растежа на косата, тъй като е едно от най-ефективните и хранителни вещества. За да придадете на косата си пълноценната доза витамин С, може да смесите сладък картоф, половин чаша касис, три ягоди и да ги разбиете на каша. Нанасяте я върху косата си и оставяте за 15-25 минути, след което измивате с топла вода.

Витамин С играе важна роля и за абсорбцията на желязо, съобщава Елиза Зейд, автор на бестселъра Younger Next Week: Your Ultimate Rx to Reverse the Clock, Boost Energy and Look and Feel Younger in 7 Days. Когато изчерпате желязото, може дори да почувствате симптомите на анемия – умора и слабост, казва експертът.

Витамин С обаче е водоразстворим, което означава, че организмът ни не може да се запасява, като го натрупва. Ето защо е важно витамин С да се употребява в достатъчно количество всекидневно. Пълноценната денонощна доза витамин С ще подобри косите, ноктите и кожата ви.