Всички знаем, че стресът провокира различни заболявания. Но какво, ако не стрес предизвиква адаптирането към условията на работа след отпуск? Този стрес може да се избегне, ако навреме в организма се “добавят” необходимите витамини, твърдят медиците.

Стресът бива два вида. Положителният, т.н. наречен yes stress, ни мотивира да направим нещо, да стигнем до някъде, докато отрицателният – distress- разрушава здравето ни. За съжаление, дистресът е реалност от нашето ежедневие. Болките, нашите мисли и действия, ни карат да чувстваме физически негативното действие на стреса.

Резките промени в обичайния ни начин на живот изискват напрежение на адаптационните системи на организма, което за някои хора е силен стресов фактор. В стресово състояние се образуват голямо количество свободни радикали, които повреждат клетките в организма. Тяхното действие може да се неутрализира с помощта на антиоксиданти и затова е важно по време на стрес да се обезпечи организма с огромно количество от тези вещества.

Кои са витамините, които помагат да се борим със стреса?

Витамините от групата В

Това е група от водоразтворими витамини, които играят важна роля за обезпечаването на пълноценната работа на нервната и имунната системи, за синтеза на ДНК и формирането на нови клетки. Те подобряват работата на сърдечно-съдовата система, участват в обменните процеси и препятстват развитието на депресия. В тази група от 8 витамина всеки помага на останалите, но тъй като организмът не ги произвежда, те трябва да дойдат отвън. Тяхната недостатъчност води то раздразнителност, тревожност и умора.

Има ги в орехите, бобовите растения, картофите, чушките, салатите и рибата.

Витамин С

Витамин С може да се нарече антиоксидант номер 1. Най-голям ефект се получава, когато „работи” с други антиоксиданти, като витамин Е, флавоноиди и каротиноиди. Нашият организъм не синтезира витамин С и не се запасява с него, затова всеки ден в менюто ни трябва да има продукти с неговото съдържание.

Отлични източници на витамин С са пресните плодове и зеленчуци: червени чушки, домати, броколи, цветно зеле, всички цитрусови плодове, ягоди, диня, пъпеш и салати.

Витамин D3

Това е не само витамин, но и хормон, който поддържа сърцето, костите и имунната система в нормите. Грижи се за заздравяване на кожата, за работата на задстомашната жлеза и храносмилането, за здрав сън, слух, репродуктивно здраве, физическа издръжливост, здрави очи, здрава кръвоносна система, имунната система, регулация на процеса на стареенето, поддържане на нормалното тегло - регулирайки мастния и въглехидратен обмен, за здрава коса, добро състояние на костите и мускулите.

Има го в рибата, млечните продукти и суровите яйчни жълтъци, но с храната неговото постъпление е недостатъчно. Той се синтезира в нашата кожа, за което трябва ежедневно да излизаме на слънце, иначе отслабваме организма и неговата устойчивост на стрес.

Витамин А

Това е мастноразтворим витамин - антиоксидант, който играе важна роля за работата на имунната система, помага на организма да бъде устойчив към дихателни заболявания, което е много важно по време на стресови ситуации. Този витамин помага да се съхранят здрави очите, шийката на матката, белите дробове и сърцето.

Природни източници са основно плодовете и зеленчуците с жълт , червен или оранжев цвят, като тиквата, морковите, червените чушки, спанака, кайсиите, пъпеша.

Витамин Е

Изключително силен мастноразтворим антиоксидант, който поддържа нормалното функциониране на сърцето, мозъка, белите дробове, простатната жлеза, черния дроб, репродуктивната и имунната системи.

Получава се от слънчогледовото олио, ядките, салатите, спанака, ряпата, цвеклото, доматите, аспержите.

Стресът може да се победи и с почивка. Дайте на организма възможност да се възстанови с пълноценен отдих, спане и позитивна енергия.